Behandeling van nek- en rugklachten en andere gewrichtsklachten
De manueeltherapeuten van Back in Shape hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van nek, rug, hoofdpijn, schouder en duizeligheidsklachten en andere gewrichtsklachten. De manueeltherapeuten beschikken over specifieke deskundigheid om de oorzaak van veel pijnklachten op te sporen en op te lossen. Hierbij maken zij regelmatig gebruik van behandeltechnieken waarbij zij de functie van gewrichten kunnen herstellen.
De manueel therapeut kijkt naar de manier waarop je beweegt en naar het geheel van gewrichten en spieren. Ook kijkt een manueel therapeut of er misschien iets anders is wat jouw klacht (mee-)veroorzaakt, zoals stress of hoe je slaapt of eet. Elk mens is anders, daarom maakt de manueel therapeut een behandelplan dat past bij jouw klacht. Als het nodig is, werkt een manueel therapeut samen met een huisarts, medisch specialist of andere zorgverlener. Vaak merk je na een (paar) behandeling(en) al verschil: je hebt minder pijn en je kunt soepeler bewegen.
Welke soorten pijn behandelt de manueel therapeut?
Nekpijn
Veel mensen hebben last van nekpijn. Misschien kan de manueel therapeut je helpen om samen de pijn te verminderen. Hieronder lees je wat de manueel therapeut voor je kan betekenen en wat je zelf kunt doen.
Feiten over nekpijn
- Nekpijn staat in de top 3 van klachten die te maken hebben met bewegen.
- Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft nekpijn.
- Geschat wordt dat 3 op de 10 mensen langere tijd last heeft van nekpijn.
- Nekpijn verdwijnt vaak vanzelf binnen een paar weken.
- Nekpijn betekent meestal niet dat je nek beschadigd is.
- Omdat er vaak geen schade aan de nek is, is het meestal niet nodig om een foto of scan te laten maken.
Klachten bij nekpijn
Pijn in de nek komt veel voor. De mate van pijn verschilt. Sommige mensen hebben de hele tijd pijn, anderen af en toe. De pijn ontstaat geleidelijk of kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld na een valpartij. Soms heb je pijn of pijnscheuten in de nek. De pijn zit dan ergens tussen de schouderbladen en het hoofd. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan beide kanten van je nek zitten. Soms straalt de pijn uit naar de schouder(s) en arm(en) of het hoofd, of heb je een slapend of tintelend gevoel in de arm(en).
Wat kun je zelf doen?
- Leef gezond: Als je genoeg slaapt, gezond en gevarieerd eet, niet of minder rookt en geen of weinig alcohol drinkt, herstel je sneller.
- Blijf bewegen: Het is belangrijk om te (blijven) bewegen. Ga bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen. Maar ook thuis en op je werk kun je bewegen: werken in de tuin, door de hond uit te laten of koffie te halen voor collega’s. Door te bewegen blijf je sterk en soepel en heb je minder vaak pijn. Misschien doet het bewegen in het begin pijn, maar houd vol, blijf rustig bewegen en beweeg elke dag een beetje meer. De pijn verdwijnt dan geleidelijk.
- Denk positief: Bij de meeste mensen met nekpijn is er niets kapot in de nek en gaat de pijn na een tijdje weer over. Vertrouw erop dat de pijn weer overgaat. Want hoe meer zorgen je je maakt, hoe meer je de pijn gaat voelen.
- Neem contact op: Als de pijn niet overgaat, je er geen grip op krijgt of te veel nekpijn hebt, neem dan contact op met een manueel therapeut. Je hoeft niet eerst naar je huisarts en je hebt ook geen verwijsbriefje nodig.
Leef gezond, blijf bewegen en denk positief, dan herstel je sneller.
Lage rugpijn
Veel mensen hebben last van lage rugpijn. In sommige gevallen kan de manueel therapeut je helpen om samen de pijn te verminderen. Hieronder lees je wat de manueel therapeut voor je kan betekenen en wat je zelf kunt doen.
Feiten over lage rugpijn
- Lage rugpijn staat in de top 3 van klachten die te maken hebben met bewegen.
- Jaarlijks heeft ongeveer de helft van alle mensen in Nederland wel eens rugpijn.
- Lage rugpijn gaat vaak vanzelf over. De pijn verdwijnt dan binnen een paar weken.
- Rugpijn betekent vaak niet dat de rug beschadigd is, maar wel dat de rug gevoelig is. Bij maar 1% tot 2% van de mensen komt de pijn door een aantoonbare afwijking, zoals een botbreuk of reuma.
- Omdat er vaak geen schade aan de rug is, is het meestal niet nodig om een foto of scan te laten maken.
Klachten bij lage rugpijn
Pijn in de onderrug komt veel voor. Mensen met lage rugpijn hebben pijn of pijnscheuten in de onderrug. Dan gaat het om het gebied tussen je stuitje en zo’n vijftien centimeter daarboven. De pijn kan links, rechts, in het midden of aan beide kanten van je rug zitten. Soms voel je de pijn ook in je bil of bovenbeen of heb je een slapend of tintelend gevoel in je bil of been. Sommige mensen hebben de hele tijd pijn, andere mensen hebben af en toe pijn.
Wat kun je zelf doen?
Leef gezond, blijf bewegen en denk positief. Dan herstel je sneller.
- Gezond leven: Als je genoeg slaapt, gezond en gevarieerd eet, niet of minder rookt en geen of weinig alcohol drinkt, herstel je sneller.
- Blijf bewegen: Het is belangrijk om te (blijven) bewegen. Door te bewegen blijf je sterk en soepel en heb je minder vaak pijn. Misschien dat bewegen in het begin pijn doet, maar houd vol, blijf rustig bewegen en beweeg elke dag een beetje meer. De pijn verdwijnt dan geleidelijk. Je hoeft met rugpijn niet te gaan liggen, integendeel: door veel liggen kan de rugpijn erger worden.
- Denk positief: Bij de meeste mensen met rugpijn is er niets kapot in de rug en gaat de pijn na een tijdje weer over. Vertrouw erop dat de pijn weer overgaat. Want hoe meer zorgen je je maakt, hoe meer je pijn voelt.
Als de pijn niet overgaat, je er geen grip op krijgt of er te veel last van hebt, neem dan contact op met een manueel therapeut. Je hoeft niet eerst naar je huisarts en je hebt ook geen verwijsbriefje nodig.
Hoofdpijn
Hoofdpijnklachten komen met enige regelmaat voor in allerlei verschijningsvormen, bijvoorbeeld een stekend, bonkend of een drukkend gevoel. Er zijn bovendien veel verschillende ‘soorten’ hoofdpijn.
Veel mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Misschien kan de manueel therapeut je helpen om samen de pijn te verminderen. Hieronder lees je wat de manueel therapeut voor je kan betekenen en wat je zelf kunt doen tegen hoofdpijn.
Feiten over hoofdpijn
- Hoofdpijn is vaak het gevolg van verschillende oorzaken en factoren.
- Hoofdpijnklachten verdwijnen vaak vanzelf binnen een paar weken.
- Hoofdpijn betekent meestal niet dat er iets beschadigd is in het lichaam.
- Het is meestal niet nodig om een foto of scan te laten maken.
Klachten bij hoofdpijn
Hoofdpijnklachten komen met enige regelmaat voor in allerlei verschijningsvormen, bijvoorbeeld een stekend, bonkend of een drukkend gevoel. Er zijn bovendien veel verschillende ‘soorten’ hoofdpijn. De meest bekende vormen zijn: migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.
Hoofdpijn is daarnaast vaak het gevolg (het symptoom) van andere, onderliggende, oorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: een hoge bloeddruk, langdurig ervaren stress of het niet goed functioneren of bewegen van de nek.
Duizeligheid
Veel mensen hebben wel eens last van duizeligheid. Misschien kan de manueel therapeut je helpen om samen de duizeligheid te verminderen. HieronderOp deze pagina lees je wat de manueel therapeut voor je kan betekenen en wat je zelf kunt doen tegen duizeligheid.
Feiten over duizeligheid
- Onder duizeligheid vallen deze symptomen: ‘licht in het hoofd voelen’, ‘draaierig voelen’ en ‘een instabiel gevoel (zeebenen)’.
- Duizeligheid komt vaker voor op hogere leeftijd.
- Ongeveer 27 op de 1000 mensen heeft last van duizeligheidsklachten.
- Duizeligheid wordt vaak veroorzaakt door verschillende factoren.
- Als je last hebt van duizeligheid, dan betekent dat meestal niet dat er iets beschadigd is of iets ernstigs aan de hand is.
Klachten bij duizeligheid
Duizeligheid kent een aantal verschijningsvormen. Je voelt je draaierig, licht in het hoofd of hebt een instabiel gevoel als je op een stevige ondergrond staat. Duizeligheid kan worden opgeroepen door bewegingen van het hoofd, het omdraaien in bed, opstaan of gaan liggen. Soms komt het door een ontsteking van het evenwichtsorgaan of de afstemming tussen verschillende reflexen van het evenwichtsorgaan, de nek en de ogen.
Duizeligheid kan daarnaast het gevolg zijn (het symptoom) van andere onderliggende oorzaken, bijvoorbeeld: een (te) lage bloeddruk, langdurig ervaren stress of het niet goed functioneren (bewegen) van de nek.
Duizeligheid heeft grote gevolgen voor het dagelijks functioneren. Mensen die duizelig zijn voelen zich onzeker en kunnen bepaalde activiteiten niet of nauwelijks meer doen.
Maak een afspraak
Wil je weten of manuele therapie ook voor jou geschikt is of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.